Dostępne w naszym asortymencie stale do azotowania to produkty hutnicze, które można poddawać obróbce cieplno – chemicznej w temperaturze 500-600 stopni Celsjusza, przy udziale amoniaku. Azotowanie stali jest procesem, w którym pod wpływem odpowiedniej temperatury i czasu oraz dysocjacji amoniaku, następuje wnikanie azotu w powierzchnię stali. Efektem tego działania jest utwardzenie warstwy powierzchniowej stali. Stale stopowe do azotowania wzbogacone są dodatkami stopowymi, takimi jak: glin, chrom, molibden. Obecność tych pierwiastków wpływa na uzyskanie po azotowaniu wysokiej twardości warstwy powierzchniowej stali. Na twardość powierzchni stali azotowanej wpływ ma liczba etapów azotowania, któremu poddana została stal. Wśród rodzajów stali do azotowania, regulowanych Polską Normą PN-EN 10085:2003, wyróżniamy gatunki: 38HMJ, 33H3MF, 33H2NMJ, 31CrMoV9, 34CrAlMo5-10, 34CrAlNi7-10. Azotowana stal cechuje się twardą powierzchnią, a także lepszymi właściwościami ślizgowymi. Stale do azotowania wykazują większą odporność na ścieranie, korozję oraz naprężenia stykowe. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą gatunków stopowej stali do azotowania.